Pro-Ping Telekom donirao STEMI Hexapod robot Sekciji za svemirsku tehnologiju Đurđevac


Đurđevac, 18. rujna 2020. godine

U Strukovnoj školi Đurđevac danas je izvršena primopredaja robota STEMI Hexapod koji će u svojim aktivnostima koristiti Sekcija za svemirsku tehnologiju Đurđevac. Pro-Ping Telekom prepoznao je djelovanje ove relativno mlade Sekcije, te odlučio pomoći u radu iste donacijom ovog robota kojeg proizvodi domaća tvrtka STEMI iz Rijeke.


"Sekcija za svemirsku tehnologiju-Đurđevac" osnovana je 06.12.2018. godine u Strukovnoj školi Đurđevac na inicijativu prof. dr. Slobodana Danka Bosanca iz Stručne udruge "Jadranska aero-svemirska asocijacija" i nastavnika Stevče Arsoskog iz Tehničke škole Sisak. U sekciju je trenutno učlanjeno 7 nastavnika i 20 učenika, a voditelj sekcije je Željko Brček.

Rad sekcije se odvija kao izvannastavna aktivnost u okviru školskog kurikuluma, a za rad s učenicima otvoren je e-kolegij "Svemirska tehnologija" na Carnetovom sustavu "Loomen" preko kojega učenici dobivaju dodatne edukacijske materijale, zadatke za rad i upute za aktivnosti.

U okviru svojih aktivnosti na sekciji učenici su do sada izrađivali modele ionske lebdjelice, ionskog motora kao i prezentacije iz različitih tema vezanih uz svemirske tehnologije.

"Sekcije planira izraditi modela svemirskog ispitnog vozila te modela CanSat satelita. Oba projekta su prijavili na natječaje Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM-a u okviru projekta Junior Engineer Academy (JEA) u hrvatskim srednjim školama i natječaj u okviru projekta Generacija NOW. STEMI Heexapod robot omogućit će pripremu učenika , razvoj preciznosti i motoričkih vještina te koncentraciju i strpljenje, za sadašnje i buduće projekte svemirskih robotskih vozila i satelita.", izjavio je Željko Brček, voditelj Sekcije za svemirsku tehnologiju.