Općina Kalinovac dobila besplatan Internet na javnim površinama


Pitomača, 23. siječnja 2020. godine

U sklopu projekta WiFi4EU kojeg je općina Kalinovac realizirala s Pro-Ping Telekomom, naselja Kalinovac i Batinske dobila su besplatan pristup Internetu na čak 8 javnih površina. Ugovor o izgradnji bežične mreže za pristup Internetu na području općine Kalinovac potpisan je u studenom 2019. godine, a mrežna infrastruktura puštena je u rad i siječnju ove godine.


Inicijativa WiFi4EU programa je potpora Europske komisije za omogućavanje besplatnog pristupa internetu krajnjim korisnicima u unutarnjim i vanjskim javnim površinama, kao što su škole, knjižnice, javni parkovi i trgovi te slične javne površine.

U sklopu projekta WiFi4EU predviđena je nabava opreme i instaliranje bežičnog interneta s ukupno 8 pristupnih točaka u općini Kalinovac. Sve pristupne točke imat će otvoren pristup Internetu s brzinama do 30 Mbit/s.

Ovim projektom pokriveno je osam javnih površina u naseljima Kalinovac i Batinske: zgrada općine, vatrogasni dom, nogometni stadion, zavičajni muzej, dječji vrtić te ulaz u Kalinovac iz smjera magistralne ceste te Galerija Ivan Lacković Croata u naselju Batinske i jezero Batinske.

"Svim mještanima općine Kalinovac, ali i ostalima koju u našu općinu dolaze kao gosti i turisti, želimo stvoriti što bolje uvjete za kvalitetan život i boravak. Danas je pristup Internetu svakodnevna potreba, a upravo ovim projektom to ćemo i omogućiti na ukupno 8 lokacija tj. javnih površina na kojima se okuplja najveći broj ljudi. Pro-Ping Telekom pokazao se kao pouzdan partner na projektu WiFi4EU i zadovoljni smo dobivenom mrežnom infrastrukturom i njezinom kvalitetom. Osim toga u Kalinovcu je dostupna i optička mreža Pro-Ping Telekoma preko koje se stanovnici mogu spojiti na Internet brzinama do 600 Mbit/s čime se može pohvaliti mali broj naselja naše veličine." – izjavio Danijel Zvonar, načelnik općine Kalinovac.

Pro-Ping je pružatelj telekomunikacijskih usluga nove generacije baziranog na vlastitoj bežičnoj i optičkoj mrežnoj infrastrukturi. Glavne usluge koje tvrtka nudi su: pristup Internetu, digitalna televizija i telefon. Do sada je tvrtka Pro-Ping potpisala ugovore za izgradnju bežične mreže kroz WiFi4EU projekt s općinama Bukovlje, Suhopolje, Pitomača, Molve, Novigrad Podravski i Kalinovac.