Grad Nova Gradiška osigurava svojim sugrađanima besplatan pristup internetu na javnim površinama


Pitomača, 08. svibnja 2020. godine

Sukladno Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenta za povezivanje Europe (CEF): Program WiFi4EU koji je Grad sklopio s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže, građani Nove Gradiške od svibnja 2020. imaju besplatan pristup internetu na javnim površinama. Instalirano je 10 pristupnih točaka na 8 lokacija, a sve one imaju otvoren pristup internetu s brzinama od minimalno 30 Mbit/s.


Inicijativa WiFi4EU programa je potpora Europske komisije za omogućavanje besplatnog pristupa internetu krajnjim korisnicima u unutarnjim i vanjskim javnim prostorima, kao što su tržnice, javni parkovi i trgovi te slične javne površine.

Provedbom projekta WiFi signalom pokriveno je više javnih površina i to: bazeni i pripadajuća igrališta, Sportski centar „Ivo Petranović“, teniski tereni na Slavči, Cvjetni trg – južni dio, igralište na Cvjetnom trgu, tržnica, Dom Mala i dječje igralište u Kovačevcu.

"Zahvaljujući programu WiFi4EU svojim sugrađanima i gostima omogućili smo besplatan pristup internetu na javnim površinama. Život bez interneta danas je gotovo pa nezamisliv, a na ovaj način razvijamo mrežu koja omogućava sigurnu, stabilnu i besplatnu internet vezu. Odabrali smo izvođača, Pro-Ping d.o.o., koji je pružatelj telekomunikacijskih usluga nove generacije baziranih na vlastitoj bežičnoj i optičkoj mrežnoj infrastrukturi te iza sebe ima već nekoliko uspješno implementiranih WiFi4EU projekata, pa vjerujemo kako će i ovaj biti kvalitetno odrađen." – izjavio je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške.

Pro-Ping Telekom pružatelj je telekomunikacijskih usluga nove generacije baziranih na vlastitoj bežičnoj i optičkoj mrežnoj infrastrukturi. Glavne usluge koje tvrtka nudi su: pristup Internetu, digitalna televizija i telefon. Do sada je tvrtka Pro-Ping potpisala ugovore za izgradnju bežične mreže kroz WiFi4EU projekt s općinama Bukovlje, Suhopolje, Pitomača, Molve, Novigrad Podravski, Kalinovac i Virje. U Novoj Gradiški i okolnim naseljima Pro-Ping Telekom već nudi svoje usluge preko bežične mreže, dok je u samom centru Nove Gradiške dostupna optička mreža s brzinama do 600 Mbit/s.