Kako snimiti dobre fotografije na mobitelu?


15. listopad 2020. godine

Autor: Mario Pintar

Prije ere pametnih telefona sa super kamerama, snimanje fotografija nije bilo toliko učestalo. Snimalo se samo u posebnim prilikama kao što su rođendani, izleti, ljetovanja, proslave Nove godine i drugih važnih datuma.

Ono što si snimio, vidio si tek nakon što si film odnio na razvijanje kod fotografa. Znalo je tu biti dosta loših i mutnih fotografija jer naravno nije bilo ekrana na fotoaparatu da vidiš kako je fotka ispala.

Jedan od najvećih izazova, bilo je napraviti grupnu fotografiju s dječjeg rođendana, a da pri tome svi gledaju u kameru i imaju otvorene oči tj. da ne žmire. Naravno, u to vrijeme, selfija gotovo da nije ni bilo.

Danas je priča totalno drugačija. Imamo pametne telefone s odličnim kamerama koje većina nas koristi za svakodnevno snimanje fotografija. Osim toga imamo super brzi Internet te razne "cloud" servise za obradu i spremanje naših fotografija.

U provedenoj anketi, na koju je odgovorilo preko 300 ispitanika, čak 60% njih svakodnevno koristi kameru na svom mobitelu za snimanje fotografija i videa.

Svatko od nas se osjeća ponosno kada snimi zanimljivu i dobru fotografiju koju, kada podijelimo na društvenim mrežama, lajka puno ljudi.

Snimamo gotovo sve što stignemo i što nam se u tom trenutku učini zgodno i zanimljivo. Neke od najčešćih tema su: hrana, znamenitosti, posjet sportskom događaju, selfi s najdražim osobama i dobrom pozadinom, fotke kućnih ljubimaca u smiješnim pozama, fotografije s planinarenja, fotke prirode, ubranih gljiva ili ludog provoda s prijateljima. Poznato? Realno, "dobro oko" za snimanje dobrih fotografija nema baš svatko, ali barem se možete potruditi i pridržavati nekih savjeta koji će vam pomoći snimiti dobre fotografije.Savjeti za snimanje dobrih fotografija

 • Prije fotografiranja ili barem ponekad kada se sjetite obrišite objektiv/leću od prašine i otisaka prstiju. Pošto mobitel nosimo u džepovima, stavljamo ga na svakakve površine, vrlo je moguće da je zaštitno staklo ili plastika uprljano.

 • Koristite rešetkaste linije (gridlines) na ekranu prilikom snimanja. Upotrebom "rešetke" ekran će biti podijeljen na trećine, vertikalno i horizontalno. Ako smjestite svoj objekt fotografiranja ili točku interesa na sjecišta ili uzduž tih linija, vaša će fotografija biti bolje uravnotežena.

 • Uzmite u obzir pravilo trećine. Fotografija je ugodnija oku ako je objekt smješten u jednoj trećini ekrana, dok su dvije trećine ispunjene pozadinom. Često objekt smještamo u desni dio ekrana (grida).

 • Postavite fokus vaše kamere. Kada usmjerite kameru prema onome što želite snimati, ona automatski traži fokus. No, svaka fotografija nema prepoznatljiv objekt kojeg snimate, pa je fokus kamere potrebno dodatno prilagoditi dodirom ekrana na objekt kojeg želite fokusirati.

 • Ako snimate objekt ili ljude u pokretu, napravite fokus neposredno prije snimanja fotografije ili uključite kontinuirano snimanje fotografija (5, 10 ili više). Kod kontinuiranog snimanja, dužim dodirom "okidača" kamera okida više fotografija u nizu. Nakon snimanja odaberete najbolje fotografije, a izbrišete loše.

 • Pripazite na pozadinu, obratite pažnju na "negativni prostor". To je prostor okolo ili između objekata koje snimate te može fotografije učiniti lošom ili dobrom. Kada na fotografiji ima puno praznog prostora, ona može izazvati veću reakciju na sam objekt snimanja.

 • Pokušajte snimiti fotografiju iz drugačije perspektive. Klasični pogled na stvari, zgrade, ljude ili drugi objekt kojeg snimate znaju biti dosadni i nezanimljivi. Jednostavno uključite maštu za ovakve fotke.

 • Poigrajte se s refleksijama, sjenama, odbljeskom. Za takve fotografije idealna je voda, tj. jezera i rijeke u kojima se reflektira priroda. Igra sa sjenom također može producirati odlične fotografije.

 • Pronađite ponavljajuće uzorke. Takve fotografije su često ugodne oku i izazivaju dobre reakcije onih koji ih gledaju.

 • Potražite simetriju na fotografiji. Kod snimanja fotografija, simetrija znači stvaranje fotke koja se može podijeliti na dva jednaka dijela koji su međusobno zrcalne slike.
 • Pazite na osvjetljenje i sjene, nemojte koristiti bljeskalicu. Prirodno svjetlo je uvijek najbolje, no ne direktno. Idealno je da se sunce ili izvor svjetlosti nalazi iza vas. Ako već koristite flash, koristite ga po danu.

 • Najbolje doba dana za fotografiranje je jutro ili tik prije zalaska sunca tzv. zlatni sat.

 • Ako fotkate u zatvorenom prostoru, pokušajte biti što bliže prozoru.

 • Uhvatite male detalje, sitne predmete, stvari ili životinje. Takve fotografije će oduševiti ljude.

 • Kvaliteta fotografije se gubi ako ste preblizu objektu kojeg fotografirate. Nemojte ni previše zumirati udaljene predmete jer ni takve fotografije nisu kvalitetne. Kad bolje razmislim, najbolje je ne koristiti "zoom" na pametnim telefonima.

 • Držite mobitel stabilno, koristite selfie štap ili mini stalak/tronožac za mobitel, a možete se poslužiti s par knjiga u funkciji stalka. Što je mobitel stabilniji, fotografije će biti bolje.

 • Po želji dodatno obradite fotke u nekoj aplikaciji ili pomoću filtera na samom pametnom telefonu, promjenom tonova, kontrasta, svjetline ili drugih opcija.

 • Ako snimate osobe, zamolite ih da se nasmiju ili ako ste na nekoj dobroj proslavi, događaju ili koncertu, slobodno se opustite i budite malo ludi. Fotke će ispasti bolje! 😉Kako fotografirati određene objekte/teme?

Često znam gledati ljude kako snimaju fotografije ili video. Primijetio sam da to uvijek rade na jednak način. Bilo da snimaju klinca, dvorac, hranu ili selfie, stoje držeći mobitel u istom položaju.

Kako bi fotografija ispala kvalitetnija, prilikom snimanja pokušajte se držati ovih pravila:

 • hrana – snimajte odozgo iz ptičje perspektive kako bi fotke bile primamljive i lijepe,
 • djeca – spustite se s mobitelom na razinu njihovog lica,
 • pejzaž – držite mobitel vodoravno,
 • selfie – koristite prednju kameru i selfie štap po mogućnosti,
 • znamenitosti – pronađite drugačiji kut od onog koji se inače nalazi na razglednicama ili drugim fotografijama,
 • aktivne fotke (sport, životinje) – koristite postavku kontinuiranog okidanja.


Mutne fotografije

Moram priznati da me nekako najviše smetaju "mutne" fotografije koje ljudi objavljuju na svojem Facebook profilu.

Ako fotografija ispadne mutna, onda istog trena ponovite snimanje. Napravite refokusiranje ili ako snimate ljude, zamolite ih za još malo strpljenja.

Mutne i loše fotografije odmah izbrišite jer ćete kasnije to zaboraviti. One bespotrebno zauzimaju memoriju pametnog telefona te će vam za prijenos (backup) fotografija na prijenosno ili stolno računalo trebati više vremena.

Uživajte u stvaranju fotografija

Vjerujem da ste na kraju ovog članka bogatiji za neka saznanja oko snimanja fotografija mobitelom.

I za kraj, ono što je najvažnije, uživajte u snimanju, a kada snimate sebe ili drugi snimaju vas uvijek se nastojite smijati i biti veseli.