Kako se najbrže spojiti na WiFi mrežu?


24. veljače 2021. godine

Autor: Mario Pintar

Jeste li znali da se na WiFi mrežu možete spojiti skeniranjem QR koda? Bilo da se radi o kućnoj mreži, na primjer u vašem domu ili da se radi o nekoj "javnoj" mreži na otvorenom ili u restoranu, kafiću, teretani, raznim čekaonicama i drugim prostorima.

Većina korisnika pametnih telefona pri pomisli na QR kod, prvo pomisli na kod koji će ga skeniranjem odvesti na određenu web stranicu. I to je točno! Međutim, to je samo jedna i vjerojatno najčešća korištena opcija upotrebe QR koda. U QR kod možete zapisati običan tekst, URL adresu web stranice, podatke za plaćanje, predefinirane email poruke, pozivanje telefonskog broja, slanje SMS poruke, kontakt podatke (vCard), Google Maps lokaciju, podatke o nekom događaju i druge informacije.

QR (Quick Response) kod je tip matričnog tj. dvodimenzionalnog koda koji je osmišljen davne 1994. godine. Osmislila ga je Toyota za potrebe autoindustrije.

Ubrzo je postao popularan zbog brze čitljivosti i mogućnosti pohrane različitih podataka. Najčešće ga možemo prepoznati kao kvadratni uzorak koji je ispunjen crnim uzorcima na bijeloj podlozi. Sam kod može izgledati različito s obzirom na to koliko podataka je zapisano u njemu.

Online alati za izradu QR koda

Na Internetu ćete pronaći puno QR kod generatora pomoću kojih možete izraditi QR kod. Jednostavno u Google tražilicu upišite „qr code generator“ i dobit ćete popis QR kod generatora.

Evo 5 online QR kod generatora koji solidno rade i bit će vam od pomoći:

Kako izraditi QR kod za spajanje na WiFi mrežu?

Dvije su glavne prednosti povezivanja na WiFi mrežu skeniranje QR koda:

  • brzina spajanja
  • lozinka ostaje i dalje vaša tajna.

Kada se govori o brzini spajanja na WiFi mrežu, doslovno to ćete odraditi u dva koraka. Prvo ćete pomoću kamere ili posebne aplikacije za čitanje QR koda isti trebati skenirati, a kada QR kod bude pročitan, tada se doslovno samo jednim dodirom ekrana spajate na WiFi mrežu.

Ako se želite spojiti na "klasičan" način, onda ćete prvo trebati otići u postavke vašeg mobitela, te ući u WiFi postavke i tamo odabrati WiFi mrežu. Naravno, prvo ćete nekog morati pitati kako se WiFi mreža uopće zove, tj. koji je njezin SSID (Service Set Identifier).

Zatim ćete morati saznati lozinku koju morati upisati kako bi se spojili na WiFi mrežu. To upisivanje traje, pogotovo kada se radi o "složenijim" lozinkama. A koliko ste puta krivo čuli konobara kada vam je rekao lozinku ili ste je krivo upisali? S QR kodom, stvar je više nego jednostavna.

Druga prednost spajanja na WiFi preko QR koda je definitivno ta da svoju lozinku nećete morati nikome otkrivati. Pogotovo je to dobro za lozinke vaših privatnih, kućnih WiFi mreža.

Pa krenimo! Kako bi izradili QR kod za svoju WiFi mrežu, morate znati tri podatka:

  • 1. ime (SSID) WiFi mreže
  • 2. lozinku (password)
  • 3. koji je tip enkripcije tj. zaštite na vašoj WiFi mreži (WPA/WPA2, WEP ili bez)

Najčešće korištena enkripcija je WPA/WPA2, ali to ipak provjerite kako je postavljeno za vašu WiFi mrežu.

Pretpostavimo da su ovo podaci WiFi mreže na koju se želimo spojiti:

  • 1. ime mreže: Pro-Ping gost
  • 2. lozinka: ProPing2010!
  • 3. enkripcija: WPA/WPA2

Za kreiranje QR koda koristit ću https://www.qr-code-generator.com/. Za početak, kliknite na "WIFI" kako bi dobili polja za upis potrebnih podataka.

Upišite ime WiFI mreže i lozinku te odaberite vrstu enkripcije te zatim kliknete na "GENERATE QR CODE".

Na desnoj strani ekrana, dobili smo kreiran QR kod u kojem su zapisane sve informacije potrebne za spajanje na našu WiFi mrežu. Kliknite na "Download" kako bi QR kod skinuli na svoje računalo.

Taj QR kod možete isprintati na papir, otisnuti na cjenik jela ili na cjenik pića koji se nalazi na stolu restorana, izraditi A4 ili A3 plakat i staviti ga na vidljivo mjesto, na primjer na ulazu u teretanu.

Pokušajte skenirati upravo izrađeni QR kod. Nakon što ste skenirali QR kod, jednostavno se dodirom ekrana spojite na WiFi mrežu.

Kako bi vaša WiFi mreža imala što bolji signal i propusnost, pročitajte članak: "Kako poboljšati WiFi signal?" u kojem donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.