Kako poboljšati WiFi signal?


30. lipnja 2020. godine

Autor: Mario Pintar

Svi želimo imati što brži Internet unutar svoje kuće ili svojeg stana, no najčešće većina ima problem s brzinom tj. propusnošću WiFi signala. Problem je u tome što danas gotovo svi za pristup Internetu unutar svojeg doma koriste isključivo WiFi mrežu.

Prema anketi koju smo proveli krajem 2019. godine, na kućnu WiFi mrežu u domovima čak više od 35% korisnika ima svaki dan spojeno između 5 i 10 uređaja. Tu spadaju mobiteli, tableti, prijenosna računala, pametni televizori, a u današnje vrijeme sve više kućanskih aparata moguće je spojiti na WiFi mrežu: pećnice, perilice rublja i posuđa, itd. Svi ti uređaji koriste resurse vaše WiFi mreže i utječu na brzinu i propusnost prijenosa podataka.

Ono što je bitno za razumjeti je brzina koju vam telekom isporučuje do tzv. točke demarkacije, tj. do rutera. Nakon njega sve što imate u kući/stanu je zapravo vaša "lokalna" mreža nad kojom pružatelj pristupa Internetu nema utjecaj. Pitanje koje se postavlja je: "Na koji način mogu poboljšati WiFi signal unutra doma?". Pa evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

Pozicija rutera

Najjednostavnije rečeno, ruter (ili usmjernik, eng. router) je uređaj preko kojeg se spajate na WiFi mrežu unutar svojeg doma i preko kojeg možete kablom povezati vaše računalo na Internet. U njega se spajaju i drugi uređaji kao što su IP STB uređaj za gledanje televizije i telefon.

Pozicija rutera unutar kuće ili stana je možda i najbitnija za kvalitetan WiFi signal. Signal koji se širi iz rutera slabi kako prolazi kroz prepreke. Generalno, ako želite dobar signal unutar kuće, trebalo bi ga postaviti u centralni dio objekta i odmaknuti ga što više od zida.

Evo još nekoliko savjeta vezano za poziciju rutera:

 • Podignite ruter na što višu poziciju. Nije dobro ako ga stavite na pod ili negdje jako nisko. Ako možete postavite ga na zid u visini ili iznad visine vrata.
 • Izbjegavajte postavljanje rutera u kut prostorije.
 • Ne stavljajte ruter unutar ormara, regala ili unutar neke police.
 • Ne sakrivajte ga raznim predmetima (slikama, knjigama, vazama,...).
 • Postavite ruter dalje od drugih uređaja kao što su: monitor, hladnjak, mikrovalna, TV, itd.
 • Podesite antene na ruteru. Pokušajte ih usmjeriti u različitim smjerovima. Ako ruter ima dvije antene bilo bi idealno da je jedna postavljena prema gore, a druga polegnuta.
 • Ne stavljajte ruter pored metalnih predmeta, moguće je da će signal biti puno slabiji. Svi metali prilično učinkovito reflektiraju elektromagnetsku energiju. Iz tog razloga npr. kuhinja nije najbolje mjesto za ruter.
 • Ne stavljajte ga na poziciju okruženu reflektirajućim površinama (ogledalima).

Zapamtite, pozicija rutera ima veliki utjecaj na kvalitetu WiFi signala.

Osim toga, WiFi mreže susjeda također mogu ometati i oslabiti raspon WiFi signala u vašoj kući ili stanu ukoliko se nalazite blizu jedni drugima pa uzmite i to u obzir.

Pojačivač WiFi signala i "mesh" rješenja

Ako WiFi signal ne doseže u sve dijelove vaše kuće ili stana, nabavite pojačivač WiFi signala tzv. "extender" ili "repeater".

Radi se o uređaju koji se priključi u strujnu utičnicu i najbolje ga je postaviti između rutera i prostorije u kojoj je signal slab, dakle na pola puta. Preporučuje se pojačivač postaviti na najviše 5 do 7 metara od rutera, uz uvjet da između ta dva uređaja nema više od jedne prepreke kao što je zid.

Imajte na umu da će uređaji koji se spajaju na pojačivač WiFi signala većinom imati manju brzinu u odnosu na uređaje koji se spajaju direktno na ruter jer se radi o drugoj WiFi mreži unutar vaše kuće.

Kvalitetnije i praktičnije rješenje od WiFi pojačivača je "mesh" tehnologija koja omogućuje brzine kao na žici te jednostavno povezivanje svih uređaja putem jedinstvene mreže. Dovoljno je jedan od "mesh" uređaja spojiti kablom na ruter, a druge spojiti u struju unutar dometa.

Za razliku od WiFi pojačivača "mesh" rješenje sastoji se od nekoliko uređaja-satelita, koji se međusobno povezuju u jedinstvenu WiFi mrežu. Glavna prednost "mesh" tehnologije je da nema dominantnog glavnog uređaja kao kod rješenja ruter-pojačivač, već svi uređaji međusobno komuniciraju i raspoređuju brzinu ovisno o potrebi.

"Mesh" tehnologija je samostalna usluga (OTT), što znači da njezinu kupovinu i korištenje ne uvjetuje telekom od kojeg ste uzeli priključak Interneta.

Bez obzira na sve, vrijedi pokušati slab WiFi signal u kući riješiti jednim od ova dva rješenja. Ako niste sigurni što i kako napraviti, najbolje se posavjetujete s nekim od kolega/prijatelja koji se razumiju u to.

Zaštita mreže

Provjerite je li vaša mreža zaštićena od neželjenih gostiju. Možda nemate postavljenu lozinku za pristup WiFi mreži, pa možda neko od susjeda koristi vaš WiFi, što vama usporava internet. Najjednostavnije rješenje je da zaključate mrežu i stavite dobru, što složeniju lozinku.

Također, provjerite koristi li neki od uređaja koji su spojeni na vašu kućnu mrežu velike količine podataka. Virusi i "malware" na računalima i pametnim uređajima mogu usporiti sam uređaj, te neovlašteno skidati i slati velike količine podataka, a da vi toga niste ni svjesni.

Zato redovito ažurirajte operativne sustave i aplikacije na svim svojim računalima i "pametnim" uređajima.

Mjerenje brzine

Već smo pisali o mjerenju brzine u članku "Kolika mi je stvarna brzina Interneta?", te zaključili da preko WiFi mreže nećete gotovo nikad dobiti "full" brzinu koju plaćate telekomu.

Testirajte brzinu pristupa internetu putem kabela, tako da svoje stolno ili prijenosno računalo direktno spojite UTP kablom na sam ruter. Pripazite pri tome koji je od portova na vašem ruteru brzine 1 Gbit/s, pa testirajte na njemu.

Česti problem je mjerenje brzine preko uređaja koji ne mogu postići velike brzine između sebe i rutera. To je većinom slučaj s mobitelima, pa tako i moj trenutni Samsung Galaxy A51 ima najveću brzinu od 72 Mbit/s bez obzira na koji ga ruter spojim.

Stariji laptopi i WiFi stickovi pate od istih problema. U tim slučajevima se događa da se ljudi žale na brzinu koju su kupili od telekoma, npr. 200 Mbit/s, pa na mobitelu ili starijim laptopima mjere 30-40 Mbit/s.

Investirajte u bolji ruter

Ako ni jedan od prije spomenutih savjeta nije pomogao, onda je možda vrijeme da investirate u novi ruter. Prilikom kupnje svakako preporučujem da odaberete ruter koji koristi 5 GHz frekvencijski pojas.

WiFi signal može se odašiljati na 2,4 GHz ili 5 GHz. Ruteri koji rade na 5 GHz nude veće brzine prijenosa, ali imaju manji doseg. Takvi ruteri su novijeg datuma, pa samim time ta frekvencija još nije toliko "zagušena" kao kod ovih koji koriste 2,4 GHz. Pogotovo zato što mnogi drugi uređaji, poput starih bežičnih telefona, garažnih vrata ili "baby" monitora koriste frekvencijski pojas od 2,4 GHz.

Ostali savjeti

 • Povremeno resetirajte ruter.
 • Uređaje koje možete, uvijek povežite kablom na ruter. Npr. ako je vaš pametni televizor blizu rutera, povežite ih UTP kablom, a ne preko WiFi mreže.
 • Nadogradite "firmware" ako vam ruter nije zaključan, a znate doći do administrativnog sučelja.
 • Promijenite kanal/frekvenciju odašiljanja WiFi signala.
 • Stvarnu brzinu u svojem domu mjerite preko računala ili laptopa koji je kablom spojen na ruter. Najtočnije rezultate dobit ćete ako je to jedini uređaj koji koristi Internet na vašem priključku u trenutku mjerenja.