Kako napraviti dobru WiFi kućnu mrežu?


11. svibnja 2021. godine

Autor: Ivan Vilić

Da li se radi o sporom učitavanju najnovije omiljene Netflix serije ili o nepodnošljivom kašnjenju prilikom primanja email poruke, nema veće frustracije od problematičnog pristupa Internetu.

Čak i s najboljom Internet uslugom, postoji više faktora koji mogu utjecati na kvalitetu usluge koju doživljavate koristeći kućnu bežičnu mrežu. Dobra je vijest što rješenje može biti jednostavno, a može se sastojati od micanja usmjernika (eng. routera) ili korištenja žičane veze za uređaje koji troše velike količine podataka.

Planiranje kućne mreže

Kada ljudi razmišljaju o bežičnoj mreži u svojem domu promatraju ju samo kao vezu jednog uređaja prema Internetu. Stvarnost je ipak malo drugačija, kada donosite odluke o uređajima koji će vam omogućiti bežično povezivanje u stvari dizajnirate vlastitu kućnu mrežu.

Ako posvetite više vremena istraživanju kakav tip mreže želite izgraditi u konačnici će to rezultirati s manje frustracija prilikom korištenja i uštedjet će vam dugoročno novac.

Žičana veza je od vitalne važnosti za dizajn kućne bežične mreže. Žičani dio kućne bežične mreže bit će okosnica koja će nositi brzu pouzdanu vezu prema dijelovima kuće koje bežična mreža ne može pokriti. Usput dobivate bolju kvalitetu gledanja 4K TV on-line servisa, on-line igranja i on-line muzičkih servisa ako uređaji na kojima koristite ove servise koriste žičanu vezu.

Što odabrati?

Odabir elemenata mreže ovisi o veličini vašeg doma, broju i tipu uređaja koje želite spojiti kao i o tome gdje želite koristiti navedene uređaje.

Najjednostavniji pristup je postaviti priključak koji vam je osigurao pružatelj usluga (da li to bio optički priključak, DSL priključak ili nešto drugo) u dnevnu sobu te povezati vaš TV, igraće konzole, muzičke uređaje na usmjernik pružatelja usluga preko žice.

Većina usmjernika ima samo četiri utora na pozadini pa ako imate više uređaja koji koriste puno podatkovnog prometa trebat će vam više utora. Mrežni preklopnik spojen na usmjernik pružatelja usluga omogućit će vam proširenje žične mreže.

Postavljanje žičane veze kroz vaš dom može biti skup i težak posao, vrijedi razmisliti o postavljanju žičane veze ako renovirate dom ili imate pristup ispod vašeg doma (podrum ili slično). Postavljanje žičane veze će poboljšati kvalitetu Internet usluge tako da će smanjiti broj uređaja koji se natječu za dobar signal bežične mreže.

Koje su vam brzine potrebne?

Odabir brzine Internet priključka kao i brzine same mreže ovisi o broju uređaja na mreži, koliko korisnika će koristiti mrežu kao i načinu na koji korisnici koriste mrežu. Što je više korisnika na mreži to je potrebna veća brzina.

Način na koji se mreža koristi npr. provjera email pošte i web surfanje ne zahtijevaju velike brzine, gledanje video sadržaja i on-line igranje zahtijevaju veće brzine. Ako samo vi koristite email, a netko drugi gleda video sadržaj ili igra on-line igrice njihovo korištenje mreže će imati utjecaj i na vas.

Brzinu Internet priključka možete testirati jednom od dostupnih stranica za testiranje brzine na https://www.pro-ping.hr/speedtest.

Parametri rezultata testiranja brzine (ovise o brzini koju ste dogovorili s pružateljem usluge):

 • Download brzina – brzina kojom se sadržaj s Interneta prenosi na vaš uređaj.
 • Upload brzina – koliko brzo možete sadržaj s vašeg uređaja prenijeti na Internet. U većini slučajeva upload brzina je manja od download brzine.
 • Ping – vrijeme koje je potrebno da podatak proputuje od jednog uređaja do drugog na mreži. Sve ispod 20 ms je odličan rezultat dok se sve iznad 150 ms može ponekad osjetiti kao sporost prilikom korištenja. Normalni rezultati su negdje između te dvije brojke i mogu varirati. Ping i nije toliko bitan ako nije jako visok.
Primjeri download brzina po uređaju za neka tipična korištenja:
 • 1-5 Mbps za provjeravanje email pošte i surfanje web stranicama.
 • 5-10 Mbps za video konferencije ili gledanje HD video sadržaja.
 • 15-25 Mbps za gledanje HD video sadržaja i igranje on-line igrica.
 • 100+ Mbps za gledanje 4K video sadržaja, igranje on-line igrica ili skidanje velikih datoteka

Kupnja ispravnog usmjernika

Dobra je ideja otprilike svakih pet godina zamijeniti usmjernik kako bi bili sigurni da se može nositi s napredovanjima u širokopojasnoj i bežičnoj tehnologiji.

Često s nadogradnjom paketa usluge kod vašeg pružatelja Internet usluge dobit ćete novi usmjernik. Usmjernici imaju limit na brzinu koju mogu postići pa bi bilo dobro pitati vašeg pružatelja usluge da li vaš usmjernik podržava brzine koje su vam potrebne.

Ako želite kupiti svoj usmjernik, usporedite značajke (poput memorije, procesorske moći, broja antena) s različitim modelima i kupite najbolji koji si možete priuštiti, tako ćete si omogućiti bolju žičanu vezu kao i bolju bežičnu vezu kroz cijeli vaš dom.

Odaberite model koji koristi moderne bežične standarde, trenutačno su to Wi-Fi 5 (802.11ac) ili Wi-Fi 6 (802.11ax).

Gdje smjestiti vaš usmjernik kako bi dobili dobar signal?

Mjesto na koje postavite vaš usmjernik uvelike utječe na kvalitetu same usluge kao i na vaš doživljaj korištenja same bežične mreže. Signali mogu putovati kroz prostor do jedne određene udaljenosti i ne mogu prolaziti kroz sve materijale.

U nekim slučajevima elektronički uređaji, poput bežičnih telefona i mikrovalnih pećnica, mogu ometati rad bežične mreže. O tome smo već i pisali u članku "Kako poboljšati WiFi signal?". Ako ne dobivate brzine koje očekujete, isprobajte ove savjete za poboljšanje performansi bežične mreže:

 • Smjestite svoj usmjernik na centralnu poziciju unutar kuće kako bi signal mogao dohvatiti većinu prostorija u kući.
 • Postavite svoj usmjernik na višu poziciju unutar prostora gdje najviše koristite Internet.
 • Postavite usmjernik na otvorenom mjestu. Ne stavljajte usmjernik u ormarić, iza pokućstva ili drugih prepreka. Ako vidite vaš usmjernik, dobiti ćete dobre performanse od signala koji dopiru do vas bez prepreka.
 • Izbjegavajte postavljanje usmjernika blizu prozora, možda ste blizu susjedove bežične mreže pa može doći do smetnja.
 • Postavite usmjernik barem dva metra od kućanskih aparata koji mogu uzrokovati električne smetnje.
 • Uređaji poput monitora za bebe, bluetooth zvučnika, bežičnih telefona kao i susjedova bežična mreža mogu raditi na istoj radio frekvenciji kao vaša bežična mreža. Ako dobivate loše performanse bežične mreže, probajte odabrati drugi kanal radio frekvencije.

Povećajte pokrivenost bežične mreže

Ako živite u velikom kućanstvu (više od 150 m2) ili vam je dom na više katova postoji mogućnost da usmjernik nije dorastao zadatku odašiljanja signala kroz vaš dom. U tom slučaju ćete morati povećati pokrivenost vaše mreže prema sobama koje imaju slabiji signal.

Postaviti žičanu vezu u tim područjima je najbolja ideja no to ponekad nije izvedivo. Postoje tri opcije koje možete probati ako ne možete postaviti žičanu vezu.

Možete proširiti pokrivenost koristeći powerline adapter, koristeći mesh bežičnu mrežu ili postavljanjem ekstendera. Opcija koju ćete odabrati ovisi o tome gdje želite proširiti pokrivenost i koje prepreke (građevinski materijali) vam stvaraju smetnje.

Možda će vam biti potreban mix dvije tehnologije, powerline adapter i mesh mreža kako bi se izbjegle teže zapreke.

Mesh mreže

Mesh sustav se sastoji od nekoliko bežičnih mrežnih uređaja ili čvorova. Svaki čvor komunicira s drugim stvarajući tako veliki signal koji pokriva cijelu kuću. Tradicionalni pristup se oslanja na signal koji dolazi od usmjernika. Signal slabi što ste dalje od usmjernika ili ako postoje prepreke poput zidova, podova i betonskih i čeličnih konstrukcija.

Mesh mreže nemaju takav problem jer se čvorovi mogu postaviti kroz cijeli vaš dom tako da ste uvijek blizu snažnog signala.

Powerline mreža

Powerline mreža je pametan način na koji možete proširiti žičanu vezu po vašem domu koristeći postojeće električne instalacije. Možete kupiti dva ili više powerline adaptera i postaviti prvi blizu vašeg usmjernika.

Drugi adapter ide u sobu gdje je slab signal. Kada je adapter postavljen, možete spojiti uređaje koristeći žičanu vezu ili postaviti dodatnu pristupnu točku za bežičnu mrežu.

Powerline mreža je odlična opcija jer ne morate postavljati nove kablove.

Ekstenderi

Ekstenderi su uređaji koji primaju signal s vašeg usmjernika i onda ga ponavljaju ili odašilju u drugo područje vaše kuće. Preko ekstendera se obično dobivaju sporije brzine zbog načina na koji se prosljeđuje originalni signal s vašeg usmjernika.

Ekstenderi mogu stvoriti dodatnu bežičnu mrežu u vašem domu što znači da ćete se morati ručno odspajati i spajati kada se prebacujete između bežičnih mreža kako bi dobili najjači signal.

Navedene tri opcije dodaju kompleksnost i trošak vaše kućne mreže. Ako imate slab signal prvi korak bi bila provjera kvalitete vašeg usmjernika, promjena lokacije vašeg usmjernika te nadogradnja softvera uređaja. Neke modele spomenutih uređaja možete pronaći i u našoj web trgovini.