30 Android pojmova koje je dobro znati


30. lipnja 2021. godine

Autor: Mario Pintar

Android, operativni sustav kojeg je Google razvio za pametne telefone, a svoj razvojni put započeo je od beta verzije koja je lansirana u studenom 2007. godine.

U međuvremenu, Google je razvio i Android TV za pametne televizore, Android Auto za automobile i Wear OS za pametne satove.

Danas više od 70% pametnih telefona na svijetu koristi upravo Android kao operativni sustav. Situacija u Hrvatskoj je daleko bolja za Android budući da taj OS na pametnih telefonima koristi više od 85% korisnika. Sam taj podatak, jednostavno tjera Google da ga čini sve boljim, bržim i jednostavnijim.


AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode)

Tip ekrana koji se odlikuje dubokim crnim i zasićenim bojama. Boje su puno „življe“ te je doživljaj boja na takvom ekranu puno bolji.

Radi se o ekranu na kojem pojedini pikseli emitiraju vlastito svjetlo, uklanjajući potrebu za pozadinskim osvjetljenjem kao što je slučaj kod klasičnih LCD ekrana.


Android

Googleov „open source“ operativni sustav za mobilne uređaje koji prvenstveno koristi „dodir prsta“ za upravljanje uređajem. Razvijen je na temelju Linuxa.


APK (Android Application Package)

Ekstenzija Android instalacijskih datoteka (.APK) kao što je na primjer u Windowsima to ekstenzija .EXE.


App (application)

App je skraćenica od „Application“, a predstavlja aplikaciju tj. softverski program koji instalirate na mobilni uređaj i koristite za različite namjene.


Bluetooth

Bluetooth je način bežične razmjene podataka između dva ili više uređaja. Većina današnjih modernih računala, mobitela, digitalnih kamera, audio i TV uređaja imaju mogućnost slanja podataka pomoću bluetootha. Veza se uspostavlja putem radio valova u frekvencijskom području od 2,4 do 2,48 GHz. Zbog korištenja bluetooth veze uređaji koji se povezuju ne moraju biti u optičkoj vidljivosti, a veza se može ostvariti u promjeru od otprilike 10 metara oko uređaja.

Osim za prijenos podataka između dva uređaja, najčešće se koristi za spajanje 2 uređaja, kao što su pametni telefon i slušalice, zvučnik, kućno kino, soundbar i slično.DLNA (Dynamic Living Network Alliance)

Protokol za bežični prijenos fotografija i videa s mobilnih uređaja na vaš pametni televizor.


Factory (hard) reset

Resetiranje uređaja i vraćanje na tvorničke postavke pri čemu se gube svi korisnički podaci, datoteke i lozinke.


GPS (Global Positioning System)

Tehnologija koja se upotrebljava u pametnim telefonima i navigacijskim uređajima koji upotrebljavaju mrežu satelita kako bi odredili poziciju samog uređaja.


GSM (Global System for Mobile Communications)

Jedan od dva glavna standarda za glasovnu i podatkovnu komunikaciju putem mobilnih telefona koju koristi većina telekom operatera.


IMEI (International Mobile Equipment Identity)

Jedinstveni broj koji je dodijeljen svakom mobilnom uređaju. Ako je pametni telefon ukraden, njegov IMEI broj će biti označen i bit će spriječeno povezivanje uređaja na većinu mobilnih mreža.


IPS (In-Plane Switching)

Tehnologija koja se koristi na LCD ekranima te omogućuje bolji odaziv (Response Time), bolji i oštriji prikaz boja te širokokutni prikaz sadržaja.

S druge strane, ekrani s IPS tehnologijom troše više bateriju, malo su deblji i potrebno im je bolje pozadinsko osvjetljenje.


Launcher

Mogli bi reći da je ovo početna tj. „defaultna“ aplikacija na mobilnim uređajima koja je dio Android korisničkog iskustva.

„Launcher“ aplikacija omogućuje nam uređivanje izgleda početnog ekrana, pokretanje i uređivanje ostalih aplikacija, itd. Ugrađena je u Android, ali se može instalirati i neka druga s „Trgovine Play“ (Play Store).


Lock Screen

Opcija „zaključani ekran“ zahtijeva interakciju prije nego što korisnik može pristupiti glavnom meniju na svojem uređaju. Ova funkcija upotrebljava se za sprečavanje aktiviranja uređaja sa slučajnim dodirom ekrana npr. kada je uređaj u džepu.

Zaključani ekran se može i dodatno zaštititi od neželjenog pristupa, pomoću unosa uzorka (pattern), PIN-a, lozinke ili otiska prsta.


LTE (Long-Term Evolution)

LTE je ime za bežičnu telekomunikacijsku tehnologiju četvrtu generaciju (4G) koja omogućuje znatno brži prijenos podataka.


Material Design

Trenutna filozofija dizajna Android sučelja tj. izgleda samog operativnog sustava. Google je pomoću „material designa“ želio objediniti dizajn samih aplikacija s dizajnom izbornika i samog sustava.


Mobile Data

Mobilni podaci koji se korisne za prijenos svih informacije preko Interneta, u što spada „surfanje“ webom, korištenje emaila, gledanje video recimo na YouTubeu, skidanje fotografija, dokumenata i slično.


NFC (Near Field Communication)

Tehnologija koja omogućuje komunikacija između vašeg pametnog telefona i nekog drugog uređaja, recimo, drugog pametnog telefona ili blagajne za brzo plaćanje preko kreditne kartice.

Radi se o bežičnoj komunikacije između dva uređaja koja moraju biti jako blizu, gotovo prislonjena jedan na drugi.


OEM (Original Equipment Manufacturer)

Koristi se za oznaku originalnog proizvođača određenog hardvera, softvera ili nekog drugog dodatna (opreme) za mobilni uređaj.


OTA (Over The Air)

Predstavlja novu verziju (update) vašeg sustava na mobilnom uređaju koju vam isporučuje proizvođač uređaja isključivo preko bežična mreže (WiFi ili 3G/4G).


PIN (Personal Identification Number)

PIN se koristi kao dodatna razina sigurnosti na zaključanom ekranu Android uređaja i zahtijeva od korisnika da unese broj s 4 ili više znamenki kako bi potvrdio svoj identitet.


Pixel

Piksel je pojedinačna točka ekrana. Također se koristi za mjerenje razlučivosti kamere i to u milijunima piksela. Na primjer, kamera od 13 MP ima 13 milijuna piksela razlučivosti. Pikseli se obično sastoje od pod-piksela. Raspored tih pod-piksela utječe na način na koji vidite slike i tekst.


Play Store

Google Internet trgovina s koje možete besplatno ili uz plaćanje preuzeti razne aplikacije, glazbu, filmove i ostalu vrstu sadržaja.


QR code

Kvadratni crno-bijeli kod kojeg možete skenirati pomoću posebne aplikacija instalirane na mobilnom uređaju (QR kod čitač). Aplikacija koristi kameru uređaja kao skener.

U QR kod možete zapisati neki URL link, svoje kontakt podatke, email adresu, geo lokaciju, ¸broj telefona, pa čak i podatke za konfiguraciju WiFi mreže.


Reset (soft)

Najčešće se radi kada mobilni uređaj uspori s radom ili se neka od aplikacija „smrzne“. Držeći gumb za paljenje/gašenje na duže vrijeme, jednostavno forsiramo uređaj za se ponovno pokrene.


Resolution

Pojam koji opisuje razlučivost tj. rezoluciju ekrana na mobilnom uređaju. Ako ekran ima rezoluciju 1080x1920 piksela to znači da doslovno možete zamisliti 1080 točki ekrana u širinu i 1920 točki ekrana u visinu.


SD card (or microSD card)

Mala plastična "kartica" koja proširuje memoriju za pohranu na vašem mobilnom uređaju. Koristi se za spremanje fotografija, videa, muzike i drugih podataka.

SD i microSD kartice razlikuju se u veličini, a postoje i adapteri koji microSD karticu mogu „pretvoriti“ u SD karticu.


SIM card (Subscriber Identification Module)

Predstavlja karticu vašeg telekom operatera koja vam omogućuje da se spojite na njihovu mrežu i koristite glasovni ili podatkovni prijenos podataka.


SMS (Short Message Service)

Usluga slanja kratkih tekstualnih poruka unutar GSM standarda mobilne telefonije. SMS poruka koja se šalje i prima sastoji se od najviše 160 alfanumeričkih znakova.


Super AMOLED

Još bolja generacija AMOLED ekrana koji su lakši, energetski učinkovitiji i manje reflektirajući od klasičnog AMOLED-a.


Widget

Funkcionalnost koja na Android mobilnim uređajima omogućuje brz i jednostavan pristup dijela određene aplikacije koji se može postaviti na jedan od vaših početnih ekrana.

Najviše se koriste „widgeti“ za prikaz vremena i datuma te vremenske prognoze na početnom ekranu.


Verzije Android operativnog sustava

Povijest Android operativnog sustava za mobitele počinje u studenom 2007. godine kada je izdana beta verzija Androida. Prva komercijalna verzija Android 1.0 izdana je u rujnu 2008. godine.

Verzije 1.0 i 1.1. nisu imale kodno ime. Ona se pojavljuju od verzije 1.5 koja je dobila kodno ime „Cupcake“ i od tada svaka nova verzija Android sustava ga je imala, sve do verzije 10.